Historia

Mot slutet av 1800-talet började man fiska i ishavet. Sälfångst, valfångst och till och med fångst av myskoxar kännetecknade stadens ekonomiska liv. Det var en sjötillvänd stad, och nere vid kajerna var det fullt av liv. Hit kom massor av fartyg från Frankrike, Tyskland och Storbritannien samt Ryssland. Handeln med ryssarna var stor på 1800-talet. Ryssarna kom från Vita havet och seglade runt nordnorska kusten. Denna handel var nästan lika viktig som handeln med länderna i Västeuropa. Efter revolutionen år 1917 minskade den.

Bild: Theodor Mügge. Bildkälla

I Tromsdalen som fanns på fastlandssidan höll många svenska samer till på sommaren. Detta utökade handeln, även om relationen mellan norrmän och samer kunde vara spänd. Den tyske författaren Theodor Mügge har skrivit en roman om en oskyldig samehövding som bränts på bål i just Tromsö. I romanen skriver han bland annat att en del norrmän har en rasistisk inställning till samer. Boken väckte uppmärksamhet i hela världen, och den översattes till svenska år 1884.

De svenska samerna blev under tiden en sevärdhet. När tecknaren Ossian Elgström år 1918 skulle besöka deras sommarläger, passerade han "amerikanska gungor, karuseller, skjutbanor och flera serveringar" men också en hel del små souvenirkiosker , som sålde renskinnsstövlar och pappersknivar. Vägen upp till samernas läger var bred och bekväm och omgiven av kaféer.

De som var på besök fann tromsöborna än gästfria och artiga, än sura och tystlåtna. En speciell version utgör en berättelse av biologen Johan Erik Forsström, som befann sig i Tromsö redan sommaren 1800 och också i det vackra fjällområdet Lyngen. Han mötte den, enligt sig själv "nordnorska seden" att kyssas efter att man ätit. Från Sverige var han van vid att kyssa husmor på handen, men här gick man grundligare tillväga: Man skulle inte bara kyssa husmor, utan alla damer i sällskapet skulle kyssas av alla män, och de skulle kyssas på munnen.

En orsak till att man ska besöka Tromsø så är för att man då får se det vackra norrskenet. Tromsø har också väldigt bra flygförbindelser, ett fint arktiskt klimat, ett väldigt brett utbud av aktiviteter och hotell med bra service.

Text: Richard

Efter kriget var det en svår tid i Tromsø men från 1960-talet utvecklades staden snabbt, det kom många nya byggnader till Tromsø som t.ex. Tromsoøbrua, en flygplats, Tromsdalens kyrka, Ishavskatedralen. 1969 var det en storbrand i Norge som brände ner alla träbryggor och 25 hus. 1970 hade invånarantalet i Tromsø stigit till över 28 000. I Tromsø finns världens nordligaste universitet och det öppnade år 1968 och invigdes av kung Olav V år 1972. Idag studerar 9300 personer vid universitete. Där finns också en lärarkår som består av 2500 lärare samt 110 doktorander.

År 1990, 24-25 februari ordnandes VM på skidskor och sprint i Tromsdalen. År 1994 fick Tromsø en tunnel mellan fastlandet och Tromsøya.

Universitetet i Tromsø. Bildkälla

Text: Elisa Kumpulainen

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Troms%C3%B8

https://popularhistoria.se/artiklar/har-borjar-europa

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång